2A, Amsterdam, Netherlands

The financial hub of Amsterdam, de Zuidas, is rapidly transforming into a new urban core. As part of an effort to add housing, cultural facilities and retail space, we designed a residential project, providing 200 affordable units for students and young professionals in partnership with architects, engineers and developers.

Projects of this scale are tightly governed by costs, regulations, and protocol. We avoid the endless repetition dictated by affordability and quantity, opening the center of the building to city views and lush green community space.

A central volume of green opens the building core to a community oasis. Large cuts carved deep into the outer shell’s face contrast the density of the micro units to provide porosity and light. Channels cut through the building are hung with gardens to afford visual privacy, and invite spontaneous interaction. All are welcome to enjoy an array of cityscapes and green spaces. Each efficient unit is oriented toward light on both sides.

Relations between the urban and the natural environment extend to structural elements. Photovoltaic cells comprise 40% of each prefabricated facade panel covering the outer facade, contributing to both the local and global community.

A collection of common rooms for residents are situated at the base of the tower, along with a bike parking shared with other users in this multifunctional development.

__

2A, Amsterdam, Netherlands

,

2A — Axonometric

,

2A — Plan

,

2A — Elevation

,

2A — Study Models

,

2A — Model

,

2A — Model

,

2A — Model

,

2A — Model

,

2A — Model