Tina Kim Gallery, New York, USA, 2015

Affiliated with Kukje in Seoul, the Tina Kim Gallery is devoted to showcasing and introducing international contemporary art. The century old, two-story brick building historically functioned as a gas station for luxury vehicles and formerly housed the Casey Kaplan Gallery. SOIL's redesign of the ground-level announces the gallery’s presence with the creation of a new expressive entryway.

The former frosted glass door entrance aligned with the sidewalk. In a creative reinterpretation of the architectural detail known as the corbel, the new entryway gently curves inward to invite the public into the gallery. The exacting yet expressive brickwork was laid by hand following a custom computer script. This merging of a traditional technique and digital approach provides gallery visitors with an unexpected experience of the familiar.

Client
Tina Kim Gallery

Location
New York, USA

Program
Gallery, viewing room, reception, private offices

Area
470 m² / 5,000 sf

Status
Completed May 2015

Team
Florian Idenburg, Jing Liu, Ilias Papageorgiou, Danny Duong, Emma Silverblatt, André Hererro

Collaborators
Architect of Record: Andrew Reyniak
Lighting Consultant: Fisher Marantz Stone
Contractor: AJ Greenwich Contracting
Door Manufacturing: Competition Architectural Metals

Tina Kim Gallery, exterior view
Tina Kim Gallery, exterior view
Tina Kim Gallery, exterior view
Tina Kim Gallery, detail
Tina Kim Gallery, reception desk
Tina Kim Gallery, bookshelf
Tina Kim Gallery, gallery view
Tina Kim Gallery, gallery view
Tina Kim Gallery, elevation
Tina Kim Gallery, plan