Next / Previous

10. Chermayeff House

Client: Ivan and Jane Chermayeff
Location: Garrison, NY
Program: Weekend house
Area: 220m² / 2.400sf
Status: Construction documents



The relationship between man and nature is fundamental within the architectural discipline. In this project, a weekend house sited on the high grounds of a forest in New York’s Hudson Valley, we propose to challenge the conventional ‘man-looking-over-nature’ trope.

By dissolving distributing the mass of the building into a loose gathering of solids and voids we create a house that is equally open in all directions and welcomes nature in. The common programs – dining, living, bedroom, study and bathroom – are separated from and connected to each other by un-enclosed courtyards. Passive cooling through cross ventilation and the shade of existing trees allows for the elimination of active cooling. The house realizes two distinct conditions: “living small” – by minimizing the construction footprint, and “living in the forest” – by creating a permeable edge between man-made and nature.