Z33 House for Contemporary Art, Hasselt, Belgium, 2012

Unlike most art museums, Z33 takes pride in its non-monumental brick building from 1958. Rather than being an icon for the city, the museum treats their structure like a playground for artists, allowing them to cut through walls, paint over floors, and add on to its exterior. As opposed to a polished plinth for the arts, the building is an active participant in the art-making process.

Instead of creating an icon next to the idiosyncratic existing building, SOIL’s proposal inherits the existing building grid, and extends it. A logic of corner openings creates a systematic way of moving through the old and new building together. Both buildings are very different in material character, but united in a consistent ideology of movement. The corner openings allow surprising views through the building to the garden behind, and allow endless combinations of gallery flows, easily accommodating multiple small shows or fewer large ones. The old and new spaces become characters in one spatial narrative.

Client
Z33 House for Contemporary Art

Location
Hasselt, Belgium

Program
Exhibition spaces, theater

Area
3.000 m² / 33,000 sf

Status
Competition 2012, second prize

Team
Florian Idenburg, Jing Liu, Ilias Papageorgiou, Ted Baab, Nile Greenberg, Thilde Bjørkskov, Ivo Hoppers

Collaborators
Structural Engineer: Util

Z33 House for Contemporary Art, site plan
Z33 House for Contemporary Art, plan
Z33 House for Contemporary Art, detail
Z33 House for Contemporary Art, model
Z33 House for Contemporary Art, model
Z33 House for Contemporary Art, exterior view
Z33 House for Contemporary Art, detail
Z33 House for Contemporary Art, detail
Z33 House for Contemporary Art, gallery view