Kukje Gallery—K3, Seoul, South Korea, 2012

Kukje Gallery is committed to presenting the work of the most current and significant Korean and international contemporary artists. The project’s objective was to strengthen contemporary Korean culture’s presence in the art world while sensitively integrating a state-of-the-art gallery space into the historic area of northern Seoul. Our contextual design responds with a balance of bold contemporary aesthetics and intricate traditional techniques.

Kukje Gallery hosts robust international arts programming within a compact form. Transforming from an ambient day-lit space to a blackout space for projections and light-critical works, the gallery is a flexible platform for engaging with art. Lectures, films and performances take place in a subterranean 60-seat auditorium. For greater flexibility, support spaces such as offices, art handling facilities and storage are tucked beneath the auditorium.

Part of a cultural campus, the gallery assists in public wayfinding as it adds to a larger network of spaces and flows. In response to the scale of the surrounding urban fabric, we gave the gallery a much smaller volume than was allowed by zoning. This created space that could function as a public plaza in front of the gallery.

The design’s sensitivity to the physical and cultural characteristics of its evolving setting extends from the calibration of spaces to precise detailing. The materials and patterning of the plaza and surrounding walls refer to cobblestone streets and traditional regional building techniques. The façade’s draped form echoes the surrounding rooflines, while the mesh’s play of reflectivity and shadow gives the building mass a light appearance. 4 5]

Considering a standard white cube gallery too austere for the historic urban fabric, we pushed all circulation to the periphery and enveloped the whole structure in a hand-fabricated chainmail veil. The bespoke façade of 510,000 metal rings is the result of a synthesis of computational processes and traditional fabrication techniques. We worked with engineers at Front Inc. to develop the façade through research and testing, and it was then produced by local craftsmen in Anping, China.

 

Client
Kukje Gallery

Location
Seoul, South Korea

Program
Gallery, theater, meeting room, art storage

Area
1.500 m² / 16,000 sf

Status
Completed April 2012

Team
Florian Idenburg, Jing Liu, Ilias Papageorgiou, Iannis Kandyliaris, Cheon-Kang Park, Sooran Kim

Collaborators
Local Architect: Jong-Ga Architects
Structural Engineer: Dong Yang Engineering
Mechanical Engineer: G.K Technology
Facade: Front Inc.

Recognition
2011 AIA NY Design Awards

Image credits
Photography: Iwan Baan
Video: SOIL

Kukje Gallery—K3
Kukje Gallery—K3
Kukje Gallery—K3
Kukje Gallery—K3, east entrance
Kukje Gallery—K3, context
Kukje Gallery—K3, mesh detail
Kukje Gallery—K3, exterior view
Kukje Gallery—K3, parapet detail
Kukje Gallery—K3, gallery view
Kukje Gallery—K3, gallery view
Kukje Gallery—K3, theater
Kukje Gallery—K3, meeting room
Kukje Gallery—K3, site plan
Kukje Gallery—K3, ground floor plan
Kukje Gallery—K3, basement plan
Kukje Gallery—K3, section