Antwerp Province Hall, Antwerp, Belgium, 2011

The new Province Hall will house the headquarters and administrative bodies of the Antwerp provincial government. The complex is located along the Queen Elisabeth Lei, within a nineteenth century residential area between the historic city center and the ring road of Antwerp. SOIL’s proposal reshapes the modernist typology of ‘tower on plinth’ into a supple building volume that combines autonomy with connectivity. While the tower creates a strong figure as it gently rises up till 50 meters in the center of the city block, the meandering plinth firmly embeds the building within the urban morphology and defines specific realms—both interior and exterior.

The 16 meter wide tower houses the provincial departments whereas the 9-meter high, double-story, plinth contains two large auditoria, lobby and exhibition spaces, a restaurant, a library and logistic areas. The building contains 37000 m² and would cost around 65 million euro. The super structure is envisioned buy cialis delived fed ex in concrete with an expressive façade of travertine and glass. The building adheres to strict environmental requirements, as prescribed by the brief.

Client
Municipality of Antwerp

Location
Antwerp, Belgium

Program
Province hall, offices, restaurant, theater, parking

Area
37.000 m² / 400,000 sf

Status
Competition 2011, second prize

Team
Florian Idenburg, Jing Liu, Ilias Papageorgiou, Iannis Kandyliaris, Ana Filipovic, Ted Baab, Elisabeth Berntsen, Ivo Hoppers

Collaborators
Associate Architect: Bureau Bouwtechniek
Structural Engineer: Ney
Sustainability: Ingenium
Landscape Design: West 8

Antwerp Province Hall, elevation
Antwerp Province Hall, site plan
Antwerp Province Hall, model
Antwerp Province Hall, model
Antwerp Province Hall, exterior view
Antwerp Province Hall, exterior view
Antwerp Province Hall, exterior view
Antwerp Province Hall, interior view
Antwerp Province Hall, interior view